Hírek

FILMSZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS

filmes, televíziós gyakorlattal rendelkező fiatalok számára.

A DUNAVERSITAS EGYESÜLET tizenhatodik alkalommal, a KÖZSZOLGÁLATI MÉDIAAKADÉMIA ALAPÍTVÁNY szervezésében indítja el egyéves mozgókép szerkesztői, rendezői, operatőri mesterkurzusát a hazai és határon túli médiában tapasztalatot szerzett fiatal alkotók számára. Az egyesületet a magyar szellemi élet jeles képviselői alapították azzal a céllal, hogy a magyar nyelvű televíziózás számára képezzen kreatív szakembereket.

A 2018. októbertől 2019. júniusig tartó tanév hallgatói havonta egyszer, háromnapos foglalkozáson vesznek részt (szerda–csütörtök–péntek), amely elméleti előadásokból, dramaturgiai- és műhelygyakorlatokból áll. A műhelymunka során a részvevők filmterveinek részletes kidolgozására, a forgatás előkészítésére, a felvett és összeállított anyagok elemzésére kerül sor. Az oktatás költségeit a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány biztosítja.

Fő tantárgyak: A filmnyelv alapjai, A kép és a hang kifejező eszközei, Dramaturgiai ismeretek, Mozgókép-elemzés, Filmtörténeti ismeretek. A Mesterkurzuson a filmes szakma rangos képviselői – filmrendezők, operatőrök, filmesztéták, hangmérnökök, fotóművészek, televíziós szerkesztők – oktatnak. A vezető tanárok nagy filmpedagógiai tapasztalattal rendelkező rendezők, operatőrök: dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas, a Sapientia Egyetem tanára, dr. Horváth Z. Gergely Balázs Béla-díjas, Érdemes művész, egyetemi docens, Lugossy László Balázs Béla-díjas, Érdemes művész.

Jelentkezési határidő: 2018. október 15.
A jelentkezéseket e-mailen várjuk a dunaversitas@gmail.com címre.

A jelentkező küldje el rövid szakmai életrajzát, valamint egy 15–20 perces, dokumentarista módszerrel megvalósítható filmtervet, legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben. 2018. október 27-én Budapesten lesz a felvételi vizsga, amelyről a jelentkezők e-mailben kapnak értesítést. A felvett hallgatók ösztöndíjban részesülnek és térítésmentesen vehetnek részt a képzésen. A Mesterkurzust sikeresen elvégzők oklevelet kapnak, ennek feltétele az előadások rendszeres látogatása és a közös munkában való aktív részvétel.

A filmterv címe: „Hétköznapi történet”

A pályázó a címnek megfelelően ne valamely szenzációs, rendkívüli eseményt, hanem egy személyes, megtapasztalt élményét válassza témának. Törekedjen arra, hogy filmterve elbeszélhető történet formáját öltse, figyelembe véve, hogy a feldolgozás módja nem lehet játékfilmes. Tartalmazhat interjút vagy riportot is, de nem állhat kizárólag ezekből. A mű gerincét a nézők számára átélhető, szituatív jelenetek sora adja.

A kreatív dokumentumfilmes kurzus céljainak gyújtópontjában a Kárpát-medence mozgóképi felfedezése áll. Határainkon innen és túl azokat az emberi történeteket kívánjuk összegyűjteni és alkotó módon feldolgozni, amelyek az elmúlt két évtized változó és változatlan társadalmi jelenségeit tükrözik.

DUNAVERSITAS EGYESÜLET
Sára Sándor 
elnök
Kossuth-díjas, a Magyar Mozgókép Mestere

KÖZSZOLGÁLATI MÉDIAAKADÉMIA ALAPÍTVÁNY
Szadai Károly
elnök

Képzések