A testület működése

A Médiatörvény a közszolgálati média feladatává tette az anyanyelvi kultúra ápolását.

2011 júliusában létrejött az új Anyanyelvi Képernyő- és Mikrofon Bizottság (AKMB), amely egyesítette a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió mikrofon- és anyanyelvi bizottságait.

2012. január 1-től az AKMB felvette Montágh Imre nevét, amellyel – a nyelvész személye iránti tisztelet mellett – az ő munkásságának lényegét is vallja: a szóbeli és viselkedésbeli megnyilvánulás az ember maga.

 

A Montágh Testület feladata, tevékenysége

Kiemelt feladata, hogy kulturális értékeket teremtsen, és egyúttal a meglévő értékek felett őrködjön, különös hangsúlyt fektetve az anyanyelvi, illetve viselkedéskultúra ápolására.

Célja annak elősegítése, hogy a közmédia csatornáin kizárólag olyan hírolvasók, műsorvezetők, narrátorok és riporterek szerepeljenek, akik alkalmasságukkal és felkészültségükkel a közszolgálati televíziózás és rádiózás magas minőségi követelményeinek eleget tesznek.

A Testület kidolgozza, szabályozza és ellenőrzi a közmédiában való rendszeres szereplés normarendszerét.

Folyamatosan figyelemmel kíséri, értékeli és az általa kidolgozott Montágh-kategóriá(k)ba  való besorolásra ajánlja a közmédia műsoraiban mikrofon előtt megszólaló munkatársakat.

A hírolvasók, műsorvezetők, narrátorok, riporterek és tudósítók műsorba kerülésének előfeltétele, hogy rendelkezzenek képernyő- és/vagy mikrofonengedéllyel: 6 hónapra, 1 évre, 3 évre, vagy határozatlan időre szóló engedélyt kaphatnak.

Korábbi Képzéseink